Governs amb Compromís

BALANÇ DE LA LEGISLATURA 2011-2015

Esta legislatura que ara acaba ha suposat la constatació que es pot fer una política diferent, amb les persones com a eix central i amb sentit comú (amb trellat, diem els valencians) i que les mesures econòmiques, socials i de gestió que es van prendre al principi van ser les correctes.

En l’àmbit econòmic, el municipi estava el 2011 a les portes de la bancarrota, amb 4.182.000€ de deute (889.000€ en factures per pagar als proveïdors) que suposava la pitjor situació econòmica de la història. Des del primer moment, l’eliminació del despilfarro, dels gastos innecessaris i la revisió de la majoria dels contractes municipals van ser el nostre cavall de batalla. Quatre anys després, la situació s’ha reconduït totalment, el deute s’ha reduït més d’un 30% respecte als números del 2011, es paga als proveïdors a 16 dies (dades oficials del Ministeri d’Hisenda) i, en 2014, s’han aconseguit els millors resultats econòmics de tota la història, amb 1.336.000€ de superàvit que es podran reinvertir en importants projectes per a Betxí. Cal tindre en compte que tot això s’ha aconseguit, a més a més, sense augmentar ni un sol impost des del principi de la legislatura.

A nivell social, les dades oficials han demostrat que la desocupació s’ha reduït un 21% respecte del 2010. Això s’ha produït, principalment, gràcies a l’esforç que han fet les empreses locals i també, en part, a les nombroses accions que s’han posat en funcionament des de l’Ajuntament per promoure l’ocupació, que han cristal·litzat en les més de 60 persones que hem ocupat al llarg de l’any 2014 xifres que, sense dubte, seran superades enguany.

Durant tot este temps, Betxí s’ha consolidat com el poble de Castelló de més de 5000 habitants amb major inversió social (segons les dades oficials del Ministeri). Esta important labor cap als més desafavorits s’ha vist millorada, a més a més, amb l’obertura del Centre de DIA, després del conveni signat recentment amb l’Associació de Familiars d’Alzheimer. Després d’haver estat quatre anys tancat, les gestions han donat el seu fruit i, a hores d’ara, els Betxí ja disposa d’un centre per cuidar els malalts neurològics.

Sense cap mena de dubte, el 2014 va suposar el punt d’inflexió en matèria urbanística i patrimonial. Principalment, per la materialització de la restauració del Pati Renaixentista del Palau-Castell, el primer dels cinc passos per recuperar definitivament este impressionant edifici, orgull i emblema de tot el poble. Esta obra ha sigut complementada amb la pavimentació i peatonalització de la Plaça Major i amb l’enderrocament de la casa construïda en la part sud i que ha deixat al descobert 8 finestres del Palau i un baluard del segle XVI. A més, la legislatura acabarà amb la construcció de la rotonda d’accés nord-est a la població que, després de 30 anys, es farà realitat i evitarà nombrosos accidents en el futur.

El període 2011-2015 ha tingut el pitjor context social i econòmic de tota la història recent del municipi. Però amb esforç, sacrifici i amb polítiques dirigides a la millora de la qualitat de vida dels nostres veïns, s’ha aconseguit reconduir la situació, fer realitat importants projectes i ser un referent com a poble i com a societat.


Governs amb Compromís

[email protected] / (+34) 963 876 389