Governs amb Compromís

BALANÇ DE LA LEGISLATURA: 2011-2015

El Govern de Compromís a Xeresa en aquests últims darrers anys, s´ha caracteritzat per: una bona gestió, tant econòmica com social, transparència, participació, informació i compromís amb els veïns del nostre poble. Aquesta manera de treballar s´ha vist reflejada en els següents objectius aconseguits:

 1. Control i reducció del deute

En quatre anys el deute municipal es redueix un 21%, és a dir, que el deute a llarg termini a passat dels 2.060.245,64 € a 1.620.070 €. Actualment el deute queda al voltant del 95% dels recursos ordinaris anuals quan el límit està en el 110% i a Xeresa, s´havia arribat a superar els 150%. Tot i això soportant en el 2012 el prèstec per als pagaments a proveïdors que ens imposava el ministre Montoro aprovat pel Real Decret-llei 4/2012 i considerant el context social i econòmic en el que durant aquest període hem tingut que governar.

 1. Creació de llocs de treball

 • Compromís amb les empreses i autònoms del poble:

L´Ajuntament de Xeresa convoca concursos per adjudicar les obres més grans i a més quan es tracta de menudes obres o reparacions es contracta sempre a xicotets empresaris o autònoms del municipi: fontaners, pintors, obrers, jardiners…

 • Compromís amb el comerç local:

En Nadal l´Ajuntament de Xeresa organitza una campanya per fomentar el comerç del poble e incentivar l´economia local.

 • Compromís amb els parats de Xeresa:

Borsa d´operaris municipals per a servicis múltiples

En el 2012 es creà aquesta borsa i fins ara cada mes es contracta a una, dos o tres persones aturades del municipi per realitzar tasques de recolçament a la brigada de manteniment i segons les necessitats del moment. A data de hui, 20 persones han pogut treballar gràcies aquest pla d´ocupació local.

PAMER

Any enrera any es tramita aquesta subvenció del paro agrari que ens permet durant un mínim d´un mes contractar un grup de persones desocupades del sector agrari per realitzar feines de desbrossament, neteja de sendes, neteja de sèquies i desaigües del terme, en general , manteniment i recuperació de l´entorn natural. Durant el període estival de 2014, es varen contractar 16 peons.

Dipu Te Beca

Cada any es sol.licita aquest programa de pràctiques formatives per a joves estudiants durant els mesos de juliol i agost. Des de 2011 fina avui, 16 joves s´han beneficiat d´aquestes beques.

Plans Conjunts d´Ocupació de les AAPP

  1. Pla d ´Ocupació en 2013: aquest pla beneficià a un empresari del poble que contractà durant 4 mesos a una persona de Xeresa i desocupada de llarga duració

  2. Pla d´Ocupació en 2014: 2 conttactacions de peó de manteniment de dos persones desocupades e inscrites al Servef amb una durada de 2 mesos i 13 dies.

Programa Salari Jove

Durant tota la legislatura no havia sortit aquest programa d´ocupació pública fins mitjan de 2014. Es tracta de contractes en pràctiques amb una durada de 6 mesos, per a joves menors de 30 anys e inscrits en el Servef. En aquest moment en Xeresa estan treballant gràcies a aquestes ajudes 3 joves del poble: dos auxiliars administratius i un tècnic d´educació infantil.

Altres programes:

-EMCORP

-Programes d´ocupació pública per actuacions en el medi natural. A finals del 2014 s´han contractat a 5 peons forestals desocupats del municipi a jornada completa, amb una durada de 2 mesos i 2 dies.

Taller d´Ocupació

La Conselleriia d´Economia, Indústria, Turismo i Ocupació ha concedit a l´Ajuntament de Xeresa la subvenció per import de 145.057 € sol.licitada per posar en marxa un Taller d´Ocupació . Aquest Taller té dues especialitats: Turisme Rural i Ajuda a Domicili per a persones amb necessitats sociosanitàries. Aquest pojecte ha beneficiat a 16 persones desocupades del poble que durant 6 mesos seran contractades i adquiriran tant coneiximents teòrics com pàctics i amb un salari equivalent al Salari Mínim Interprofesional(SMI). Al finalitzar el Taller, serà expedit als alumnes un certificat d´aprofitament que acredite que ha cursat la respectiva especialitat formativa.

En l´últim trimestre de 2014, 26 persones desocupades de Xeresa treballen amb els plans i tallers gestionats per l´Ajuntament i per tant s´ha aconseguit reduir l´atur al poble a un 3,74 i estem davant la millor cifra d´ocupació de la Safor.

 1. Formació

Des de l´Ajuntament de Xeresa es seguix apostant per la formació amb la prioritat de millorar les espectatives laborals:

* Pla Local de Formació al camp

Al llarg d´aquests últims quatre anys s´han fet xarrades i reunios informatives amb la iniciativa de la Regidoria d´Agricultura per als llauradors sobre diversos temes:

-Producció integrada

-Xarrada informativa sobre les inspeccions de treball al camp

-Agroecologia

-Certificacions agrícoles

* Curs d´anglés per adults iniciat al 2012

* Curs d´informàtica per adults iniciat al 2013

* Curs de manipulador de plaguicides

En juny 2014 des de la Regidoria d´Agricultura s´organitzen aquests cursos. Com la Conselleria ha privatitzat aquests. l´Ajuntament va demanar varis pressupostos i els interessats van decidir l´empresa que els duria a terme. Fins a 148 persones van cursar alguna de les tres modalitats de cursos: professional, bàsic i renovació per poder aconseguir un carnet que permetrà poder aplicar productes fitosanitaris.

 1. Inversions amb compromís: millores Xeresa

 • Rotondes i adequació dels passos de vianants

 • millores i reparacions en camins rurals

 • millores en infraestructuras e instal.lacions: gespa artificial per al camp de futbol, pista de Pàdel, nova pista de skateboard…

 • millores urbanes: reparació de paviment, d´asfaltat i voreres d´alguns carrers del casc urbà.

 • millores en desaigües i xarxa de pluvials

 • obres d´accesibilitat al casc urbà

 • instal.lació d´una càmera per previndre robatoris al camp

 • millores i renovació en l´enllumenat públic del polígon i en el casc urbà

 • ampliació del cementeri

 • s´ultima la creació d´un alberg municipal: tal volta aquesta siga una de les principals inversions destinades al foment de l´economia local mitjançant l´ecoturisme.

També abans d´acabar la legislatura estarà construida una rotonda per millorar l´accés a un polígon privat (s´aprovat el conveni en Diputació, el plec de condicions i les expropiacions dels terrenys), la supressió del pas a nivell i aconseguir la seua elevació i l´adequació de camins per conectar el poble de Xeresa amb la marjal.

 1. Xeresa: projecte amb futur

Xeresa comença a ser un destí per a persones aficionades al senderisme i altres esports de muntanya, al mateix temps que creix l´interés per la ruta de la marjal i es promocionen la resta de rutes de muntanya. L ´Ajuntament de Xeresa, des de fa uns anys, amb la creació de les rutes i la seva posterior promoció a internet que inclou des de videos, plànols, fotos…a més de la posada en marxa de la plataforma Xeresa 2.0 “xeresaturisme”, on es pot trobar informació i videos de les rutes i de totes aquelles activitats desenvolupades per diverses associacions del poble, han fet que el municipi estiga present amb possibilitats per pràctiques relacionades amb l´oci i l´esport en la natura.

Una mostra clara del resultat positiu d´esta política del turisme lligat al mediambient, es el circuit Trail Valencia que enguany serà el segon any que s´organitza i és una prova competitiva que transcorre pel massís del Mondúber i com no l´èxit de la important prova de resistencia, el MUT, que en 2014 va tindre la meta en Xeraco, però que en 2015 el nostre poble serà l´escenari per aquesta prova homologada per la ITRA(Internacional Trail Running Assotiation) i a més puntuable pel “The North Face de Montblanc 2015”.

Amb aquestes proves de muntanya promocionem Xeresa i la convertim en una aposta de futur per una nova economia basada en el turisme rural i l´esport.

 1. Alttres gestions

Per als llauradors:

Ceratitis Capitata: campanya contra la mosca del mediterrani, prevenció i actuacions

-Neteja de parcel.les abandonades en la marjal

-Tramitació directa d´ajudes de la PAC

– informació i ajuda per al tràmit ITV tractors agrícolas

Davant grans concessionàries:

Desballestament línia d’alta tensió antiga

Reclamació pagament afectats línia alta tensió

Cobramanet taxes a Retevisión per ocupación antenes Mondúber


Governs amb Compromís

[email protected] / (+34) 963 876 389